U emisiji “Život i zdravlje” govorimo kako smanjiti rizik od trovanja hranom u ljetnim mjesecima
Objavio Kalman 24/06/2020
Tokom ljetnog perioda povećan je broj izleta i sati provedenih na otvorenom sa porodicom i prijateljima, obično uz jela sa roštilja.
Topli vremenski uvjeti, također, predstavljaju rizik brzog kvarenja hrane koja onda može ugroziti naše zdravlje. Kako se hrana zagrijava tokom ljetnih temperatura, mikroorganizmi se brže razmnožavaju, navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).
Da bi smanjili rizik od bolesti koje se prenose hranom neophodno je sigurno rukovati sa hranom i preventivno djelovati. Postoje jednostavne smjernice za sigurnost hrane od same pripreme, transporta i posluživanja hrane.
O svemu ovome govorimo sa našim sagovornicima a oni su Benjamin Čaušević, magistar prehrambenih tehnologija i menadžer za kvalitet INZ-a, i Jasmin Durmišević doktor medicine. Budite uz nas i ovog četvrtka od 16:20.
