“Zapis o Bosni”: Isa-begova zavija, Šejhova pećina i vrelo Ebu-Hajat

Objavio 06/03/2020

Isa-begova zavija (tekija) bila je smještena u tjesnacu rijeke Miljacke, gdje okomite stijene dodiruju desnu i lijevu stranu korita rijeke, gdje je mjesto gaza s jedne na drugu obalu. A to je simbolički smisao puta u svakom svetom nauku: preći i dosegnuti drugu stranu. Prema mjestu na kome je podignuta ona označava kapiju i prijelaz. Prema vremenu podizanja ona je temelj, a prema sadržaju usmjeritelj nastanka i razvitka grada Sarajeva.

Neposredno uz zaviju, iznad korita Miljacke, bila je Šabanova kahva, a do nje drveni most, koji je vodio na drugu obalu Miljacke prema Babića bašči i groblju na Alifakovcu, a onda, stazom kroz visoko rastinje, uzvodno prema Šejhovoj koriji, uzvisini u sred šume na kojoj su dva derviška mezara. Uz put od zavije do Šejhove korije bila su mjesta posebnog sakralnog značenja (pećina, vrelo Ebu Hajat, Šejhov čair itd.), pa je cijeli taj prostor neodvojivo vezan za zaviju.

Zanimljivu priču o cijelom ovom kompleksu možete poslušati u emisiji “Zapis o Bosni” koja je na programu Kalman radija u nedjelju 8. marta s početkom u 12 sati.


KALMAN ONLINE

KALMAN RADIO

Current track
TITLE
ARTIST

Background