“Zapis o Bosni”: Srednjovjekovni grad Dubrovnik kod Ilijaša

Objavio 30/05/2019

Novo izdanje emisije “Zapis o Bosni” posvećeno je bh srednjovjekovnom gradu Dubrovniku o kojem, bez obzira što je riječ o važnom kulturnom blagu naše zemlje, veliki broj Bosanaca i Hercegovaca jako malo ili nimalo zna.

Stari bosanski srednjovjekovni grad Dubrovnik datira iz 13. stoljeća i nalazi se 17 kilometara zračne linije od Sarajeva, 10 kilometara uz rijeku Misoču od Ilijaša.  U vrijeme srednjovjekovne kraljevine Bosne, bosanski kralj je dubrovačkim trgovcima dao da eksploatiraju rudnike olova, zlata, cinka i ostalih dragocjenih metala. Dubrovčani su ovdje napravili utvrđeni dvorac u planini na stijeni, a narod je po vlasnicima ovaj grad i nazvao Dubrovnik. U blizini Dubrovnika nalazi se i veoma vrijedna nekropola stećaka Kopošić.

Za ovaj grad se govori kako je imao urbanistički kompleks dužine petstotinjak metara, a po okolnim brdima su bile postavljene kule koje su štitile prilaz gradu. O odbrani grada pričale su se razne legende – jedna govori da je tijekom sedam godina čak sedam vojski željelo osvojiti Dubrovnik, ali da nije uspjelo.

Emisija “Zapis o Bosni” je na programu Kalman radija u nedjelju 02. juna s početkom u 12 sati.


KALMAN ONLINE

KALMAN RADIO

Current track
TITLE
ARTIST

Background